Skip to content

16 seconds - Box Breathing

De 16 seconden ontstress techniek is heel eenvoudig en superhandig als je merkt dat je stress level omhoog schiet. Het helpt je terug te keren naar je basis. Jou kern. Door je deze techniek eigen te maken onderbreek je een patroon. Wat je eigenlijk doet is dat je een mogelijke toename van stress hormonen en alle negatieve reacties van je mind blokkeert die je begint te voelen. Wat je dus doet is het doorbreken van de stroom van geconditioneerde fysieke en emotionele reacties.

Hoe het werkt

Adem 4 tellen langzaam rustig in, hou 4 tellen vast en adem dan langzaam 4 tellen uit om vervolgens deze weer weer 4 tellen vast te houden. In de 17e seconde ontstaat ruimte. Omdat je een patroon doorbreekt. Laat je niet bedriegen door de simpelheid hiervan. Het is een krachtige techniek die je altijd kunt toepassen, waar je ook bent.

Je herkent het vast wel; je denkt aan een irritante situatie of persoon of aan een stressvolle situatie en die veroorzaakt direct dat je stress level toeneemt. Het mooie van deze techniek is dat je dan in 16 seconden kan terugkeren naar het huidige moment. Dus uit je verleden of toekomst terug naar het heden. Je merkt direct dat je wat rustiger wordt … het wordt allemaal een beetje lichter … een beetje gemakkelijker.

Wanneer we een patroononderbreking in onze gedachtestroom introduceren, kunnen we voorzichtig wat afstand nemen van de ongemakkelijke pijnlijke herinneringen uit het verleden of de angstige gedachten voor de toekomst – we kunnen onszelf echt terugbrengen in het huidige moment. Onze lichaam & geest beweegt tussen die irritatie, woede, ongemak, angst, minder zijn dan, of het is niet eerlijk, ..denken.

Het “probleem” verdwijnt vrijwel direct en onze volgende gedachte, woorden of actie komt van een minder geconditioneerde plek. En daardoor sta je open voor andere mogelijkheden, nieuwe oplossingen en oneindig potentieel. Welke beperkende overtuiging je ook tegenhield, deze wordt door deze 16 seconden techniek tijdelijk opgeschort. En stel je nu eens voor dat je dit een paar minuten achter elkaar doet! Wat voor een effect dat op je heeft.

Zodra deze ontstress techniek onderdeel wordt van je dagelijkse routine, zal deze toestand van rustgevende bewustheid op natuurlijke wijze plaats, automatisch. Evenwicht en kalmte worden dan de norm; angst, woede, emotionele turbulentie en automatische reacties verdwijnen, terwijl je fysieke lichaam ontspant en je aangeboren emotionele intelligentie terugkeert om je keuzes te begeleiden.

In tijden van extreme stress, wanneer het lichaam constante fysiek stress ervaart door de vele bedreigingen die niet levensbedreigend zijn, kan deze simpele ontstress techniek rust momenten creëren die je helderheid en duidelijkheid geven. Binnen 16 seconden duidelijkheid omdat je vier seconden inademt, vier seconden vasthoudt, vier seconden uitademt en dan weer vier seconden vasthoudt = 16 seconden. In de 17e seconde zijn we voorbij het moment van emotie.

Deze methode is zo effectief dat het zelfs wordt toegepast door Navy Seals!

Probeer het maar eens uit. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Leuk artikel? Delen is lief 🙂

Laat je eigenwaarde groeien en zie je leven transformeren!

Back To Top