Skip to content
Verminder stress & angst met de nervus vagus. Zij aanzicht van een vrouw waarbij je de hersenen en zenuwbanen ziet. Hoe de nervus vagus naar de rest van het lichaam vertakt. InnerYourney

Stress en Angst verminderen met de Nervus Vagus

De nervus vagus, ook wel bekend als de ‘zwervende zenuw’, fungeert als een superhighway voor de communicatie tussen je brein en lichaam. Het is een zeer complexe zenuw. Het speelt een doorslaggevende rol bij het ontspannen en herstellen van je lichaam en de regulatie van al je organen.  Sommigen noemen het ook wel “de zenuw van emotie” omdat het een  belangrijke rol speelt in hoe je reageert op stress en beïnvloedt daarmee je algehele welzijn.

Gevolgen van een verstoord werkende nervus vagus

Een nervus vagus die niet goed werkt, die overprikkeld is, beschadigd of juist te weinig actief  kan leiden tot allerlei symptomen waar de reguliere geneeskunde helaas niet altijd wat mee kan. Een niet goed werkende nervus vagus kan zich op diverse manieren manifesteren, zoals:

 • Je uit balans voelen
 • Stress lijkt onbeheersbaar
 • Angst en onzekerheid
 • Gebrek aan gronding
 • Depressie
 • Burn out
 • Paniekaanvallen
 • Hyperventilatie
 • Ontstekingen in je lichaam
 • Chronische vermoeidheid
 • Geheugenproblemen
 • Onverklaarbare klachten, zoals hartkloppingen, gespannen pijnlijke spieren, buikpijn, migraine, etc.

Wist je dat de nervus vagus ook een belangrijke rol speelt bij trauma? Dit komt doordat trauma de nervus vagus kan beschadigen of uitputten. Als je ooit een trauma hebt meegemaakt is de kans groot dat je zenuwstelsel vaak in de ‘vecht of vlucht’-modus verkeert en overactief of zelfs beschadigd is wat resulteert in een verminderde vagale tonus. Vagale tonus kan worden gezien als een soort veerkracht of de mate van spanning die de zenuw aankan.

Gevolgen voor je gezondheid

Zie je hoe belangrijk deze zenuw is? Een verstoord evenwicht in de vagale tonus kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Wanneer deze ontregelt is kan dat direct invloed hebben op je gevoel van veiligheid. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat het stimuleren van de vagale tonus positieve effecten kan hebben op verschillende gezondheidsproblemen, wat natuurlijk supergoed nieuws is. Je kunt hierbij  denken aan o.a. posttraumatische stressstoornis (PTSD), depressie, prikkelbare darmsyndroom (IBS), reumatoïde artritis, slaapapneu en migraine.

"The nervous system holds the key to the body's incredible potential to heal itself"

Zelf bijdragen aan een gezonde vagale tonus

De nervus vagus speelt ook een belangrijke rol in de regulatie van onze ademhaling. Ademwerk is dan ook een natuurlijke en toegankelijke manier om je vagale tonus te verbeteren en daarmee je algehele welzijn te bevorderen.  Door bewust met adem te werken, kun je de balans herstellen en de kracht van de nervus vagus benutten. Het helpt je om stress te verminderen en het lichaam te kalmeren. En is dus heel effectief bij het verlichten van stress en angst. Een effectieve oefening die je kunt doen is de box breathing

Adem als krachtig hulpmiddel

Ademwerk verandert hoe je neurologisch reageert op stress door de vagale tonus te beïnvloeden. Vergelijk de nervus vagus met een spier; elke keer dat je hem stimuleert, versterk je de gezonde reactie in zowel je lichaam als geest. Dit herstelt het evenwicht en heeft een positieve invloed op je algehele welzijn.

Wil je graag meer leren hoe adem kunt inzetten? Onze workshop “De kracht van adem” kan je hierbij helpen. Deze biedt praktische oefeningen en begeleiding om je op weg te helpen naar een gezondere nervus vagus en een betere algehele gezondheid. Hoe meer balans tussen lichaam en geest, hoe beter jij je zult voelen. Doe mee en geniet van een gezonder, positiever leven.

Andere methoden om je nervus vagus te versterken

 • Meditatie: Vermindert stress en verhoogt de vagale tonus.
 • Massage: Het masseren van specifieke gebieden, zoals je gezicht, nek en buik, ontspant en activeert de nervus vagus.
 • Zingen: Neuriën, hummen, zingen verhoogt de vagale tonus. De nervus vagus is namelijk direct verbonden met de stembanden.
 • Yin Yoga: brengt het lichaam in een staat van ontspanning en rust.
 • Koude therapie: Onderdompelen in koud water of je gezicht met koud water wassen stimuleert de nervus vagus.
 • Probiotica: Hoe gezonder je darmen hoe actiever je nervus vagus. Een divers microbioom is daarvoor belangrijk. Dit kun je bereiken door de juiste voeding te eten of een probiotica supplement.

Een gezondere, gelukkigere jij begint met balans in je systeem. De nervus vagus heeft een belangrijke sleutelrol hierin! Versterk deze belangrijke verbinding tussen lichaam en geest. Je gaat je er zoveel beter door voelen!

Conclusie

Een gezondere nervus vagus vertaalt zich naar een gezonder, gelukkiger leven. Door bewust te ademen en eenvoudige, effectieve methoden zoals meditatie, massage, zingen, yoga, koude therapie en probiotica kun je de veerkracht van deze zo belangrijke ‘wandelende zenuw’ versterken. Neem de eerste stap naar meer balans in je leven.

Ontdek de kracht van je nervus vagus en geniet van de transformatie naar een gezonder en positiever bestaan. Doe je mee?

Back To Top